Menaxhimi i Sëmundjeve jo të Transmetueshme në Kushte Emergjencash Shëndetësore

Published by admini


Sëmundjet jo të transmetueshme ose sëmundjet jo infektive janë sot në botë shkaktarët kryesorë të vdekjeve, shëndetit të keq dhe paaftësisë në shumicën e vendeve. Ato vrasin 41 milionë njerëz çdo vit, çka përbën 71% të vdekjeve në nivel global, duke përfshirë 15 milionë njerëz që vdesin para kohe nga sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, kanceri ose sëmundjet kronike të frymëmarrjes ndërmjet moshës 30 dhe 69 vjeç.

Mbi 85% e vdekjeve të parakohshme nga sëmundjet jo kronike ndodhin në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Emergjencat sipas Kombeve të Bashkuara janë ngjarje ose incidente që kërkojnë veprime që zakonisht janë urgjente dhe shpesh jo rutinë. Emergjencat shkaktohen nga rreziqe natyrore (të tilla si tërmetet, ciklonet, zjarret në pyje, përmbytjet, valët e të nxehtit dhe thatësirat), epidemia dhe pandemia, sëmundjet, aksidentet e transportit, zjarret, rrjedhjet kimike, radiologjike etj, pasiguria ushqimore, konfliktet dhe situata të lidhura me grumbullime masive.

Për më shumë informacion shkarkoni dokumentin.

Menaxhimi i Sëmundjeve jo të Transmetueshme në Kushte Emergjencash Shëndetësore

Nisma “Advokim për politika lehtësuese për aftësitë e reja në sektorin e biznesit” u mbështet nga projekti “Dialog për zhvillim politikash gjithëpërfshirëse në Shqipëri- ideAL” i zbatuar nga Co-PLAN, Instituti për Zhvillimin e Habitatit dhe Qendra e Politikave Evropiane (EPC, Belgjikë) me mbështetjen financiare të Bashkimit Evropian.Search
Article categories:
Sondazh

Sipas ligjit per mbrojtjen civile, bashkite kane nje rol shume te rendesishem ne menaxhimin e fatkeqesive dhe ne reduktimin e riskut te tyre.

A mendoni se bashkia juaj i menaxhon me efikasitet fatkeqësitë në territorin e saj?